Boya
31.07.2011 17:04
Boya
Boya bir yüzey üzerine uygulandığında koruyucu ve dekoratif bir tabaka oluşturan kimyasal bir karışımdır. Boyanın kullanım alanlarına ve amaçlarına göre çok değişik özelliklere sahip olması gerekebilir.
İyi bir boyada bulunması gereken özellikler:
- Örtücülük
- Boyanın uygulandığı yüzeyi kapatması. Genellikle boyanın iki katta yüzeyi kapatması beklenir.
- Kolay uygulanabilirliği
- Boyanın, fırça ile uygulanırken, rahat bir uygulama ve sonuçta iyi bir yüzey görünümü etkisi bırakması
- Fiziksel etkilere dayanıklılık
- Kimyasal Etkilere Dayanıklılık. Sabun, deterjan, kola, yağ, meşrubat v.s gibi.
- Atmosferik ve Özel Şartlara Dayanıklılık. Yağmur, güneş gibi.
- Tüm bu özellikleri barındırmasının yanında dekoratif bir görüntü sunabilmesi.
Boya öncesi hazırlık
Boya yaparken mobilyalarınıza zarar vermemek için ev boyaya uygun hale getirilmelidir.
Yapılacak ilk şey, ev içerisinde ve varsa merdivenlerde rahat hareket edebilecek yer açılmalıdır. Bütün mobilyaları odanın ortasına taşınır. Duvarlarda asılı olan tablolar ve dekoratif objeler de toplanır.
Sonra tüm eşyalar, toz ve boyadan korumak için temiz naylon bir örtüyle tamamen kaplanır. Örtüyü kaymasını önlemek için ise maskeleme bandıyla yere sabitlenir.
Bir sonraki adımda prizler ve diğer tesisat çıkış noktaları uygunca kapatılır.
Kapı ve ahşap pencereleri boyanacaksa kapı kolu ve mandalların çıkarılması daha rahat bir boya ortamı sağlar; ancak maskeleme bandı bu bölgelerde de kullanılabilir.
Zemin kaplamanız ne olursa olsun korunması gerekir. Naylon örtüyle kolayca kaplanarak zeminin temizliği de sağlanmış olur.
Yüzey Temizliği ve Boya Uygulaması
Herhangi bir yüzeyin çeşitli boyalarla boyanabilmesi ve iyi sonuç alınabilmesi için öncelikle yüzeyin durumu incelenerek, boyanın uygulanabileceği duruma getirmek amacıyla yüzey temizliği yapılmalıdır.
Kir, toz, yağ ve kabarmış eski boyalar (eski boyalı yüzey) iyice temizlenir. Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra yüzeydeki tamirat işleri, kullanılacak boyaya göre değişmek üzere uygun astar ve macunlarla yapılır.
Yüzeyin tamiratları yapıldıktan sonra boyaya uygun astarla yüzey sağlamlaştırılarak boya öncesi hazırlık tamamlanır. Seçilen boya tipine göre, boya uygulamasına geçilir.
Bu uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar;
- İstenen dekoratif ve koruma amacına uygun boyayı seçmek.
- Seçilen boya cinsine göre altyapı (astar, macun, vb.) malzemelerini tespit etmek.
- Boyaya uygun olacak uygulama aletini (fırça, rulo, vb.) tespit etmek.
- Boyanacak yüzeylerin öncelik sırasını belirlemek (Sıra ile dış cephe, tavan, duvar, kapı, pencereler, vb.).
- Uygulama yüzeyinin ve uygulama alanındaki eşyaların korunmasını sağlamak (eşyaları örtme, farklı renk uygulamalarında bant kullanmak, vb.).
- Seçilen boyaları ambalajında veya teknik bülteninde yazılı olan açıklamalara göre kullanmak ve kullandırtmak.
- Boya miktarını önceden yüzeyin metrekaresine göre belirlemek (özellikle renk farklılıklarını ortadan kaldırmak için).
- Boya uygulamasından hemen sonra boyanın özelliğine tam ulaşabilmesi için gerekli süreyi beklemek.
- Kalan boyanın tekrar kullanılabilmesi için kapalı kutuda muhafaza edilmek
- Uygulama aletlerinin temizlemek.
Boyanın kuruması
Boya yapılan yüzeyin yağlı, kirli ve nemli olması, ortamın yeterince havalandırılmaması, yeterli oksijenin ortamda bulunmaması, hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olmaması, boya içine yanlış inceltici katılması ve kuruma dengesinin bozulması durumlarında kuruma geç olur. Bu, genellikle sentetik esaslı boyalarda rastlanan bir sorundur. Sentetik esaslı boyalar oksidasyon ile kurur. Yapıdaki, solventin (tinerin) buharlaşması için ve yapıya oksijenin girmesi için su bazlı boyalara göre daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenden dolayı, mutlaka lejant bilgileri doğrultusunda uygulama yapılmalıdır. Ayrıca sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine neft, gazyağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozup, geç kuruma probleminin yanı sıra daha birçok soruna neden olmaktadır. Geç kuruma sorunu yaşanan yüzeyde, tam kurumanın gerçekleşmesini bekleyip, bu sürede oluşan toz ve taneciklerin zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılması ve üretici firmanın belirttiği koşullar dahilinde tekrar boyanması gereklidir.